sâmbătă, 20 septembrie 2014

PELERIN IN ROMANIA- MANASTIREA HUREZI

                                                 


                                             MANASTIREA HUREZI


  MANASTIREA  HUREZI este situata in  localitatea Horezu,  dateaza din anul 1690  si reprezinta cel mai mare ansamblu monastic din Romania.  Domnitorul CONSTANTIN BRANCOVEANU  hotaraste sa ridice in localitatea Romanii de Jos cea mai de seama ctitorie a sa .   Pe pisania care se afla deasupra usii de la intrare in biserica- mare scrie:
"Nu voi intra în sălașul case mele, nu voi sui pe așternutul patului de odihnă, nu voi da somn ochilor mei și pleoapelor mele dormitoare și repaus tâmplelor mele, până nu voi afla loc Domnului și sălaș Dumnezeului lui Iocob“.



 Numele de "hurezi" este dat  de huhurezii care tulburau linistea nopii cu strigatele lor.
 Se pare ca in timpul construirii manastirii si al intregului ansamblu monahal, turcii cotropeau tara, iar muncitorii(constructorii) manastirii lucrau numai noaptea ca sa nu fie vazuti(erau ca huhurezii din acea zona)- de aici si denumirea manastirii(HUREZI).




                                 Localitatea Horezu este cunoscuta prin ceramica pictata manual


Intrarea se afla sub turnul clopotnita unde sunt prinse patru clopote mari ce cantaresc intre 300 si 1000 kg, iar pe trei dintre este sta scris numele domnitorului Constantin Brancoveanu.




POARTA DE LA INTRARE IN MANASTIRE ESTE CONSTRUITA DIN STEJAR INTARIT CU  FIER







vedere din curtea exterioara

vedere din curtea exterioara

vedere din curtea interioara





Manastirea este data in folosinta in 1693(biserica mare) dar intregul ansamblu monahal este terminat in anul 1697. Manastirea poarta hramul "Sfintilor Imparati Constantin si mama sa Elena".












  

 Se pare ca Domnitorul Constantin Brancoveanu dorea sa fie inmormantat aici, insa el se odihneste acum in Bucuresti la biserica SF. GHEORGHE.
                     Manastirea Hurezi este inclusa in patrimoniul cultural mondial UNESCO.

miercuri, 17 septembrie 2014

PELERIN IN ROMANIA- MANASTIREA BISTRITA

 

                                MANASTIREA BISTRITA

   Situata in judetul Valcea, comuna Costesti sat Bistrita, manastirea este vizitata de multi pelerini, datorita Moastelor Sfantului Grigorie Decapolitul. 


  Se pare ca Manastirea Bistrita a constituit un lacas de cultura, insasi viitorul domn-Neagoie, nepotul Craiovestilor vine si-si aprofundeaza cunostintele de limba si literatura.

 In anul 1508 aici apare prima carte in limba romana:"Liturghierul" Mai tarziu aici a functionat o scoala, un spital militar in timpul Razboiului de Independenta iar mai tarziu o scoala militara.


Manastirea este construita intre anii 1492-1494 de boierii  Craiovesti, insa Mihnea Voda , razvratindu-se impotriva Craiovestilor arde manastirea din temelii in anul 1509. Este reconstruita in timpul lui Neagoie Basarab tot de catre neamul Craiovestilor.

Moastele Sfantului Grigorie Decapolitul sunt aduse de catre Banul Barbu Craiovescu, care cumpara moastele de la un turc, in schimbul unei cantitati de aur egale cu greutatea moastelor Sfantului. Insa prima minune consemnata este aceea ca atunci cand banutii de aur au fost pusi pe cantar, s-a constatat ca o suma foarte mica de bani a echilibrat balanta. Turcul  se pare ca ar fi 
spus:" crestin la crestin trage".




 Moastele sunt vindecatoare de boli ale trupului si sufletului, sunt asezate intr-o racla de argint, iar obiceiul este sa se treaca pe sub Sfintele Moaste in timp ce te rogi.




 In anul 1793, Moastele au fost aduse in Bucuresti pentru a vindeca epidemia de ciuma ce se raspandise in zona.




Se pare ca Manastirea Bistrita a constituit un lacas de cultura, insasi viitorul domn-Neagoie, nepotul Craiovestilor vine si-si aprofundeaza cunostintele de limba si literatura.


 In anul 1508 aici apare prima carte in limba romana:"Liturghierul" Mai tarziu aici a functionat o scoala, un spital militar in timpul Razboiului de Independenta iar mai tarziu o scoala militara.



 In vremurile noastre manastirea revine ceea ce ar fi trebuit, un locas de rugaciune si smerenie.

Situated in Valcea County, the village Costesti sat Bistrita, the monastery is visited by many pilgrims, because  the relics of Saint Gregory Dekapolite.
  

PELERIN IN ROMANIA - MANASTIREA GOVORA



                                                           MANASTIREA GOVORA

   Ridicata din piatra,  inca din secolul al XV-lea pe fundatia unei alte manastiri, in timpul lui Radu cel Mare, Manastirea Govora vegheaza la pastrarea crestinismului, de acolo de sus, de pe colinele judetului Valcea.
     



Situala la circa 6 km de Baile Govora, manastirea pastreaza inca din timpuri  stravechi(1456-1457) un clopot probabil din timpul lui VLAD TEPES.


In timpul domniei lui MATEI BASARAB aici se infiinteaza a doua tipografie din Tara Romaneasca, unde se publica lucrari precum:"Pravila de la Govora" si "Psaltirea slavoneasca".


                       Manastirea poarta astazi hramul ADORMIRII MAICII DOMNULUI.



                        



vineri, 12 septembrie 2014

FLORICELE CROSETATE



   De 1 Martie si nu numai, putem purta un accesoriu la esarfa, rochita, geanta o floricica  crosetata.











joi, 11 septembrie 2014

CE MAI CROSETAM

Am inceput prin a croseta o geanta, imi doream nespus o geanta crosetata, asta dupa ce am vazut la ce preturi se pot achizitiona din magazine. Este adevarat ca este multa munca, mult timp, iar pretul nu inseamna mare lucru raportat la timpul consumat pentru a lucra gentuta. Sa vedem ce a iesit:








Posetele au avut succes iar au am continuat.Este o activitate relaxanta.













Iar pasiunea continua...