MANASTIREA HUREZI
MANASTIREA HUREZI este situata in localitatea Horezu, dateaza din anul 1690 si reprezinta cel mai mare ansamblu monastic din Romania. Domnitorul CONSTANTIN BRANCOVEANU hotaraste sa ridice in localitatea Romanii de Jos cea mai de seama ctitorie a sa . Pe pisania care se afla deasupra usii de la intrare in biserica- mare scrie:
"Nu voi intra în sălașul case mele, nu voi sui pe așternutul patului de odihnă, nu voi da somn ochilor mei și pleoapelor mele dormitoare și repaus tâmplelor mele, până nu voi afla loc Domnului și sălaș Dumnezeului lui Iocob“.
Numele de "hurezi" este dat de huhurezii care tulburau linistea nopii cu strigatele lor.
Se pare ca in timpul construirii manastirii si al intregului ansamblu monahal, turcii cotropeau tara, iar muncitorii(constructorii) manastirii lucrau numai noaptea ca sa nu fie vazuti(erau ca huhurezii din acea zona)- de aici si denumirea manastirii(HUREZI).
Localitatea Horezu este cunoscuta prin ceramica pictata manual
Intrarea se afla sub turnul clopotnita unde sunt prinse patru clopote mari ce cantaresc intre 300 si 1000 kg, iar pe trei dintre este sta scris numele domnitorului Constantin Brancoveanu.
POARTA DE LA INTRARE IN MANASTIRE ESTE CONSTRUITA DIN STEJAR INTARIT CU FIER
vedere din curtea exterioara |
vedere din curtea exterioara |
vedere din curtea interioara |
Manastirea este data in folosinta in 1693(biserica mare) dar intregul ansamblu monahal este terminat in anul 1697. Manastirea poarta hramul "Sfintilor Imparati Constantin si mama sa Elena".
Se pare ca Domnitorul Constantin Brancoveanu dorea sa fie inmormantat aici, insa el se odihneste acum in Bucuresti la biserica SF. GHEORGHE.
Manastirea Hurezi este inclusa in patrimoniul cultural mondial UNESCO.