sâmbătă, 8 noiembrie 2014

IE CROSETATA

      Costumul popular romanesc, element de baza in definirea culturii poporului roman, a avut o insemnata evolutie, din cele mai adanci timpuri si pana in prezent. Astfel, in timp croiala a ramas aproape neschimbata, piesele de baza -camasa, fota si itarii, au suferit transformari importante.
      O prima evolutie a avut-o portul popular romanesc in raport cu zona etnografica si in raport cu cel al popoarelor vecine.
      O urmatoare etapa a evolutiei portului popular romanesc a fost  influentata de zona oraseneasca. Materialele industriale au inlocuit pe cele obtinute in gospodaria taraneasca,     Curand marama alba a fost inlocuita cu naframa, bluza a fost purtata peste camasa iar dezvoltarea economica din oras a determinat inlocuirea portului traditional taranesc cu  portul orasenesc. Acest declin al portului popular romanesc a continuat si pe vremea comunismului, taranii instariti, in lupta pentru avere si pentru a se afirma in comunitatea taraneasca, au inlocuit imbracamintea populara formata din itari, camasa, ie, fota, marama, catrinta, caciula mostenita de la daci cu portul orasenesc. 
       Ulterior portul popular romanesc nu se mai foloseste decat in zilele de sarbatoare traditionale poporului roman.  Insa ce a determinat si a sta la baza aparitiei costumelor populare nu este dorinta de afirmare, dorinta de inavutire ci exprimarea umanitatii, a sufletului omenesc, a dragostei pentru frumos, a grijii pentru eternitate.
   Societatea romaneasca  cunoaste in anii post-revolutie, o evolutie spirituala, o intoarcere la geneza, fapt ce determina reaparitia dragostei pentru frumosul costum popular. Daca in trecut orasenii au fost cei ce au determinat inlocuirea portului popular romanesc, acum tot ei sunt cei care reintroduc in portul zilnic, ia, naframa, marama si multe motive populare se regasesc in accesorizarea gentilor, bluzelor, rochilor, incaltamintei.

GEANTA CROSETATA
GEANTA CROSETATA
 

BLUZA CROSETATA
BLUZA CROSETATA DIN MACRAME
FORICELE CROSETATE
       
CURELUSA CROSETATA

CAMASA ACCESORIZATA

CURELUSA CROSETATA ACCESORIZATA CU FLORICELE CROSETATE

CAMASA ACCESORIZATA


BLUZA CU FLORI

vineri, 3 octombrie 2014

PARINTELE ARSENIE BOCA -MANASTIREA PRISLOP

   

              " DE DINCOLO VA VOI AJUTA MAI MULT"



SFANTUL IOAN BOTEZATORUL
INVIEREA

MANASTIREA PRISLOP
POARTA RAIULUI LA MANASTIREA PRISLOP



  PARINTELE ARSENIE BOCA, parinte ieromonah, teolog, pictor de o adanca sfintenie, ortodox roman, staret al Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus si apoi la Prislop, unde devine duhovnic, manastirea fiind transformata in manastire de maici.

Se naste in localitatea Vata de Sus , Jud. Hunedoara . Copilareste  pe crestetul muntilor, ingrijit doar de mama sa.  Se remarca inca din copilarie ca fiind un copil serios, termina liceul Avram Iancu din Brad ca sef de promotie. Se inscrie la Academia Teologica din Sibiu pe care o absolva in 1933.  Cu drag de pictura este remarcat de profesorul Nicolae Popovici si  primeste o bursa la Institutul de Arte Frumoase din Bucuresti. Se inscrie si la facultatea de medicina dar nu o termina datorita lipsei de bani. Inca din timpul facultatii primeste ca porecla-"SFANTUL".

   Plecand pe MUNTELE ATHOS, petrece trei luni la Schitul Romanesc Prodomu, prilej cu care se roaga la MAICA DOMNULUI sa-l ajute sa inteleaga mai bine Dumnezeescul. Intr-un vis  primeste raspuns; sa-l caute pe un calugar; IL cauta si-l gaseste. Se pare ca acel calugar era un sfant  ce  murise cu 500 de ani inainte. De la intoarcerea  de la MUNTELE ATHOS, Parintele Arsenie Boca, capata darul clarviziunii, al citirii gandurilor( auzea gandul omului de la departare), avea puterea sa vindece prin rugaciune bolnavi ce erau declarati " persoane fara sansa vindecarii",(vindeca o copila ce nu a putut niciodata sa mearga, oameni ce primise diagnosticul de "cancer" ii vindeca si nu mai au nicio problema de sanatate, ii invata pe toti ce-l cautau cum sa se absolve de pacate prin rugaciune). Ajunge sa fie cautat de mii de oameni pentru probleme religioase, de sanatate, pe timpul razboiului cand cei ramasi acasa nu mai stiau nimic de rudele lor trimise pe front, veneau la Parintele Arsenie Boca sa le spuna daca mai sunt in viata. Si el le spunea:" tu, pune o cruce dupa casa, ca nu mai este, Tu, pregateste pachet si trimite-l pe front, ca asteapta." Tarziu, cand primeau vestile de pe front s-a dovedit ca Parintele avusese dreptate. Stia. Si stia multe.... A stiut si anul in care va muri.

       Biserica de la Draganescu, aflata la 25 de km de Bucuresti, este pictata in intregime de Parintele Arsenie Boca.


  O icoana de mare insemnatate- Il reprezinta pe Sf. Ioan Botezatorul, dar este de fapt un autoportret.



      In Sfantul ALTAR este pictat in  mare parte viata Sfantului Stefan cel Nou. Parintele stia ca va merge la Domnu in ziua de 28 noimbrie 1989. (Sfantul Stefan cel Nou se sarbatoreste la acea data).
           Prin tot ce a pictat la biserica Draganescu, Parintele ne-a lasat mostenire Vorbele sale de pret.  Fiecare icoana pictata are cate o adnotare, o pilda, o vorba de duh a Parintelui. Intrevede dezastrele ca au urmat la 11 septembrie 2001 in America, intrevede dezvoltarea omenirii datorita internetului si telefoniei mobile(la acea vreme nu erau telefoane mobile, cel putin nu in Romania), intrevede declararea ca "SFINTI " a unor personalitati din religia crestina, dar care au fost numiti" sfinti" de biserica ortodoxa in anul 1992-1993(dupa 3-4 ani de la trecerea Parintelui  in nefiinta). Parintele picteaza in randul Sfintilor pe cineva care este recunoscut"sfant " abia dupa moartea SA.
SINODUL DE LA EFES

ISUS PANTOCRATOR

MANTUITORUL

MAICA DOMNULUI CU PRUNCUL

NUNTA FIULUI DE IMPARAT




SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE





        Fiind cautat de atat de multa lume, Securitatea din acea  vreme  il suspecteaza ca avand legaturi cu legionarii, ca militand impotriva comunismului si este arestat, schingiuit cu scopul de a -l determina sa recunosca fapte pe care nu le-a facut. A fost pana la urma condamnat sub pretextul ca i-ar fi ajutat cu hrana pe luptatorii anticomunisti din zona Fagarasului.
     


  La un an de la condamnare este eliberat si  stramutat la Manastirea Prislop. Eliberarea s-a datorat Patriarhului IUSTINIAN care a sugerat ca urma sa se  rascoale fagarasenii. Este scos din monahism si trimis la Sinaia, la un asezamant de maici, unde si trece in nefiinta la 28.11.1989. Asa cum Parintele a prevazut, la o luna de la moartea sa, moare si Ceausescu.
        Parintele lasa "cu limba de moarte" sa fie inmormantat la Prislop. -" pentru ca e manastire saraca.".  Stia ce va fi: oamenii vin chiar si dupa trecerea sa la Domnu, sa-l caute, sa se roage si sa le spuna ce sa faca.
        In fiecare an, intre 30.000 si 40.000 de pelerini vin sa se roage la Mormantul Sau. Oameni bolnavi, sunt adusi pe brate de cei puternici si sanatosi, pana sus la Mormant.
        Crestinii il mai numesc si  SFANTUL ARDEALULUI- probabil ca se trage din zona Ardealului si a slujit in acea zona, insa este considerat "SFANT" de foarte multi romani, din toata tara, nu numai din Ardeal.
        Mormantul este in permanenta acoperit cu flori albe, care in linistea padurii straluceste precum parintele in straiele de ieromonah.





"DE ACOLO SE SUS, VA VOI AJUTA MAI MULT"








*.(nu am facut fotografii la mormant, am considerat ca este un loc SACRU)

joi, 2 octombrie 2014

CUREA CROSETATA


Crosetatul -  activitate ce vine inca din cele mai vechi timpuri, cand femeile impleteau plasa necesara barbatilor la pescuit, se mentine si se pare ca sa aibe o dezvoltare continua, imbinand tehnici si procedee noi rezultand o gama variata de modele care mai de care mai apropiate de natura. Inca din secolele XV-XVII crosetatul si broseria devin ocupatii in atelierele manastiresti si in casele domnesti.
 De fapt de ce reprezinta aceasta arta? O expresie a iubirii fata de natura.
Cureaua crosetata se poate purta ca atare, sau se poate prinde la partea superioara a unei bluze tip ie si devine o frumoasa bluzita rustica.
 Cel mai util material este bumbacul "ANGELICA".



tot din fir Angelica crosetam floricele gen -brosa sau martisoare




 MODELUL
MODELUL




SI....


REZULTATUL


bluza de iarna- crosetata



bluza cu flori

miercuri, 1 octombrie 2014

PELERIN IN ROMANIA -MANASTIREA LAINICI

      Este ora 6.00 AM  si vizitam Manastirea Lainici. Este o manastire de calugari,situata pe defileul Jiului in judetul Gorj, In linistea diminetii se aud pasarelele ciripind iar soaptele Jiului te indeamna sa poposesti mai mult decat ti-ai programat(sau ti-au programat altii timpul). Este un loc al linistii depline, unde se ingana Jiul cu padurea si muntele. Nimic nu pare sa schimbe aceasta liniste. Totul este acoperit de un iz al perenitatii, al celor sfinte. Nimic nu conteaza, decat tu si LOCUL. Este ceva ce pare ca nu a fost atins si murdarit de nimeni. Un loc din RAI, aici pe pamant si mai mult decat atat- AICI IN ROMANIA.
  Manastirea a suferit dea lungul timpurilor foarte multe transformari. Se pare ca dateaza din sec. al XIV lea , iar pana in zilele noastre a fost daramata de mai multe ori, in timpul Imparatesei Maria Tereza, in timpul Primului Razboi Mondial. Se pare ca insusi Tudor Vladimirescu s-a ascuns aici, imbracat in calugar, atunci cand era cautat de turci.
 Chiar si in timpul comunismului manastirea a fost din nou agresata de catre muncitorii care construiau calea ferata Bumbesti-Livezeni si lucrau la modernizarea drumului national din acel loc.
 Biserica a fost reconstruita chiar pe locul fostei biserici. Este o biserica din piatra, probabil, tocmai pentru a ingreuna o daramare viitoare a ei(ceea ce nu cred ca se va intampla).





. 












Biserica adaposteste o Icoana  adusa de pe Muntele ATHOS, facatoare de minuni.-„Gorgoepicuus”, „Grabnic Ascultătoarea”